Interviews

Flying Fish

Vishandel, sushi om mee te nemen en catering, bento te bestellen

Naam Flying Fish Nakamura
Adres Amstelplein 67-3A 1421 SB Uithoorn
Openingstijden Di-Vr: 10:00 – 19:00
Za: 09:00 – 17:00
Zo/Ma: Gesloten
Tel +31(0)297-522455
Mobiel +31(0)6-10595427
Website www.flyingfish-uithoorn.eu/home-nl/
Email www.flyingfish-uithoorn.eu/お問合わせ-e-mail/

 

buitenkant

De heer Shigeyuki Nakamura runt samen met zijn vrouw Kaoru de enige Japanse vishandel in Nederland: Flying Fish. Het is geopend in 2003 door de vorige eigenaar en sindsdien heeft Flying Fish voorzien in de lokale behoefte naar zeevruchten vanuit het Amstelplein winkelcentrum in Uithoorn. Ze verkopen Nederlandse rauwe haring en gerookte paling, sashimi, sushi, Japanse ingrediënten en allerlei andere Japanse specialiteiten.

portret

“Omdat onze klanten Nederlands zijn, spreek ik veel beter gebroken Nederlands dan gebroken Engels”, vertelt de heer Nakamura met een glimlach. Ongeveer 60% van de klanten zijn Nederlands en een groot deel zwaait naar het eigenaarskoppel wanneer ze langs de zaak lopen. “Ik geloof dat Nederland me wel goed ligt. Dat is waarschijnlijk de reden waarom ik terug ben gekomen en langer dan 20 jaar ben gebleven.”

interieur

Geboren en getogen in de Kagoshima provincie op het zuidelijke eiland van Kyūshū begon zijn interesse in eten van jongs af aan al te groeien door thuis te experimenteren met eten. Als de jongste van zeven kinderen leerde hij zichzelf aan om te koken en maaltijden te bereiden omdat zijn beide ouders druk aan het werk waren. Na afgestudeerd te zijn van de middelbare school leidden zijn verlangens om de “food industry” en de wereld te verkennen tot een baan als teppanyaki kok bij het Okura Hotel in Tokyo.

vissen snijden

In 1990 werd zijn droom om naar het buitenland te gaan vervuld door de mogelijkheid om een washoku (Japanse keuken) kok te worden bij het Shiro Restaurant in ’s-Hertogenbosch. Tijdens zijn training leerde hij omgaan met vis en legde hij de basis voor zijn hedendaagse werk. Na zijn driejarig contract ging hij terug naar Japan om vervolgens enkele jaren later weer terug te keren naar Nederland in 1999. Deze keer zou hij als chef in een Japans restaurant in Den Haag zijn vrouw Kaoru ontmoeten. Zij komt uit de Akita provincie in noordelijk Japan en  droomde daar als serveerster al over een baan in het buitenland. Sinds hun huwelijk zijn zij gezegend met een dochter en een viswinkel, die ze overnamen in 2008.

vitrine

“Waar ik het meest om geef is absolute versheid. Ik raad met name onze Noord Atlantische blauwvintonijn aan die soepel op je tong smelt.” Iedere legaal gevangen blauwvintonijn wordt gemarkeerd met een ID-nummer. “Je moet er een uitzonderlijk goed oog voor hebben, wil je de hoogwaardige kwaliteit van de vis kunnen beoordelen. Wij kopen enkel in bij een betrouwbare Amsterdamse leverancier. We vriezen de tonijn snel in op een temperatuur van -45 graden Celsius met onze razendsnelle vriezer en dat verricht wonderen.

mensen zout

De heer Nakamura biedt ook drie soorten workshops aan voor sashimi, sushi en ander Japans eten. Deze zijn beschikbaar in zowel Nederlands als Engels. Inmiddels hebben ongeveer 100 mensen hebben de workshops gevolgd en circa 20 hebben een persoonlijk certificaat ontvangen voor het afronden van alle drie de lessen.

sushi catering

Het populairste cateringonderdeel is de sushi party set. Voor groter budget is de live sushi chef-ervaring, waarbij de sushi en sashimi voor uw ogen worden klaargemaakt, enorm vermakelijk. Voor echte enthousiastelingen van Japans eten is er ook de mogelijkheid om Japanse bento-dozen (dinsdag tot en met vrijdag) en beperkte seizoensgebonden osechi (traditionele nieuwjaar boxes) af te halen of bezorgen.

Voor speciale gelegenheden dient men contact op te nemen met Flying Fish.

logo portret

“Welkom bij Flying Fish. Het is ons een waar genoegen om de echte Japanse eetcultuur met u te mogen delen. Wij hebben te allen tijde verse, rauwe vis voor u klaarliggen om thuis uit te proberen. Wij maken alles vers voor u klaar en hopen u snel te mogen verwelkomen in Uithoorn!”

Interviews

Alle Interviews
Restaurants
Winkels
Interviews