Interviews

Takoyakiya

Takoyaki-kraam

Naam Takoyaki Ya
Adres & Openingstijden www.takoyakiya.nl/events
Tel +31(0)20-3044555
Mobiel +31(0)6-40181486
Website takoyakiya.nl
facebook.com/Amsterdamtakoyakiya
Email info@takoyakiya.nl

 

takoyaki

Eiki Mori had plannen om naar Australië te emigreren, maar de liefde bracht hem naar Nederland. Hij werd geboren in Tokyo, woonde kort in Yokohama en daarna in Himeji aan de binnenlandse Seto zee. Al als jongen was Eiki gefocust op dat wat recht voor hem lag. Op de middelbare school was hij punker en na een tijd als bouwvakker werd hij net als zijn opa timmerman. Na acht jaar fysiek werk wilde hij andere vaardigheden leren en werd hij verkoper bij een internetprovider.

portret

“Een klant raadde me aan naar het buitenland te gaan en de wereld te zien. Dat was een life changer.” Op zijn twintigste verlaat hij Japan en gaat hij op een reis en werk visum naar Australië. Vanuit Sydney backpackt hij langs de oostkust en werkt hij onderweg op boerderijen. Na twee jaar krijgt hij vast werk. Een Japanse directeur van een visserijbedrijf huurt hem in als chauffeur en sponsort zijn werkvisum. Het leven was goed voor hem. Zo goed, dat hij op een avond in een bar een down-to-earth Nederlands-Portugese reizigster tegenkomt met wie hij zou gaan samenwonen en zich uiteindelijk zal verloven.

buitenkant

“De vraag was: Waar zullen we trouwen en een gezin stichten? Australië? Japan? Nederland?” Australië leek de meest logische optie. Hij had een goede baan, een visum en vastigheid. Met dit idee in gedachten bezoekt het stel Nederland, zodat Eiki het land van zijn geliefde kan zien.
Het is een week in midden november met een perfect blauwe lucht. “Het was zo prachtig! Nu weet ik dat het best misleidend was wat het weer betreft,” verteld hij. Op hun laatste dag zitten ze in de stralende zon in het park en begint zijn toekomstige vrouw te huilen. Het vooruitzicht in een ver land te gaan wonen maakt haar angstig. Eiki’s hart, gevuld met liefde, had het met haar te doen. Toen sprak hij de woorden die zijn lot zouden bezegelen: “Het is oké mijn lief. Ik zal hierheen verhuizen.”

making

Eiki heeft altijd een optimistische blik gehad. Hij verhuisde naar Amsterdam en werkte een jaar als sushi en tempura kok bij Hosokawa. Daarna begon hij terwijl hij als sushi kok op Schiphol werkte aan zijn takoyaki kraam waarmee hij festivals en markten bezocht. “Takoyaki is mijn soul food. Het is de smaak van thuis in de Kansai regio en elke familie heeft zijn eigen recept. Ik mistte het mijne.”

rolling

“Het belangrijkste ingredient is zonder twijfel de octopus. Zonder de beste octopus heeft het geen zin takoyaki te maken,” verteld hij vol passie. “Toen ik als kind tijdens het zwemmen octopussen zag had ik nooit gedacht ooit takoyaki te maken op Nederlandse markten.” Zijn zelfgemaakte saus en eigen recept zijn het geheim voor de krokante korst en zachte binnenkant van zijn takoyaki. Inmiddels heeft hij een aardig aantal fans en op zonnige dagen is hij snel uitverkocht. “We vinden het vervelend je teleur te moeten stellen. Kom daarom vroeg langs!” Bezoek zijn website of Facebookpagina om te zien waar en wanneer je hem kan vinden.

portret paar

“Soms mis ik thuis. Vooral mijn vrienden. Maar mijn vrouw is hier gelukkig en inmiddels hebben we drie prachtige kinderen. Ik hou van ze. Het is nooit saai met ze en we hebben een hoop plezier. Ik ben blij dat ze hier opgroeien. Ze zijn vrij en ik denk dat ze de beste omgeving hebben om in op te groeien. Dat maakt mij een gelukkig man.”

Interviews

Alle Interviews
Restaurants
Winkels
Interviews