Restaurants

Orandaya

Sushi, huiselijk eten

Naam Orandaya
Adres Scheldestraat 82, 1078 GN Amsterdam
Openingstijden Maandag – zaterdag 18:00 – 22:30 (LO 22:00)
Zondag 17:30 – 22:00 (LO 21:30)
Tel +31(0)20-6722100
Website orandaya-amsterdam.com
instagram.com/orandayaams
Reserveringen +31(0)20-6722100
www.iens.nl/restaurant/japans-restaurant-orandaya/222293

 

buitenkant

Toen de familie Yoshida in 1994 naar Neede, een kleine stad vlakbij Enschede, verhuisde hadden ze nooit gedacht dat ze zeven jaar later een Japanse restaurant in Amsterdam zouden openen. Tomiyuki en Kiriko Yoshida vonden hun weg naar Neede als expats toen een Japans bedrijf daar een productiebedrijf had overgenomen.

“Het is nog steeds ons thuis in Nederland. We gaan een of twee keer per jaar terug om vrienden te zien en boerderijkaas te kopen. We missen het platteland – met onze vrienden, de koeien en de schapen.” verteld Kiriko ons.

interior

interior

De omgeving beviel zo goed dat ze toen ze na zes jaar teruggeroepen werden naar Japan besloten om naar Amsterdam te verhuizen om daar in de Scheldestraat Japans restaurant Orandaya te openen.

Toen zij in 2001 begonnen waren zij het enige Japanse restaurant dat zich focusste op traditioneel en typisch Japans thuiskoken. De huiselijke atmosfeer met Japanse TV en pop muziek begon Japanse expats aan te trekken die na hun werk langskwamen. Het is een ontspannen en informele plek waar je van de smaak van Japan kan genieten. Ook kan je er als je een zakelijk- of familiediner hebt gebruikmaken van een privé zashiki ruimte met lage tafel en tatamivloer.

privaat

detail

De meeste vaste klanten zijn locals die al jaren klant zijn. “Het is mooi om te zien hoe families groeien. We kennen alle stambomen alsof het de onze zijn,” zegt Kiriko met een lach. Het uitgebreidde menu geeft je het gevoel in Japan te zijn. Een typische volgorde van bestellen is een paar warme en koude voorgerechten, een paar hoofdgerechten en een ‘shime’ als nagerecht. Op de foto hieronder zie je twee van de voorgerechten – mayopon takoyaki (octopus ballen) en sunomono (zoetzure komkommersalade).

mayopon

sunomono

Shime betekent letterlijk ‘sluiting’ en is een belangrijk deel van de Japanse eetcultuur. Na de voorgerechten en hoofdgerechten bestel je een koolhydraatrijk gerecht – meestal rijst of noedels. “Iedereen serveert tegenwoordig ramen, maar ik kom uit Nagasaki en wij zijn de eersten en enigen die de originele Nagasaki chanpon en saraudon serveren”.

Chanpon is een noedelsoep uit Nagasaki met veel zeevruchten en en groente. Saraudon heeft dezelfde stijl maar dan met knapperige noedels. Dit zijn Orandaya’s meest populaire ‘shime’ gerechten. Katsudon (varkenskotelet op rijst) en unaju (gegrilde paling op rijst) zijn andere favorieten. Al deze gerechten worden bereid door Japans keukenpersoneel.

chanpon

katsudon

De zoon en dochter van de Yoshida’s wonen in Japan. “Onze kinderen houden van Japan. Ze gingen hier naar Japanse school, Keio high school in New York, en Keio University in Tokio. Mijn zoon woont nu in Osaka. Ze willen daar niet weg,” zegt de moeder, “maar ze komen wel elk jaar langs om hun ouders te zien en ons te helpen.”

“We hebben het vaak erg druk wanneer er een beurs in de RAI is zoals de ISE of IBC. Bezoek onze Instagam pagina voor openingstijden in die periodes en om onze seizoensgerechten zoals asperge tempura en haring sushi en sashimi te zien. Bij ons zijn jullie altijd welkom voor een stukje Japan!”

 angus rundvlees

unaju

Restaurants

Alle Restaurants
Restaurants
Winkels
Interviews