Restaurants

Hokkai Kitchen

Sushi, gegrilde vis, hete en koude snacks

Naam Hokkai Kitchen
Adres Egmondstraat 2, 1976 BR IJmuiden
Openingstijden  Dinsdag – Zaterdag 12:00 – 19:00, Zondag / Maandag gesloten
Tel +31(0)6-13146246
Website www.hokkaikitchen.nl
facebook.com/HokkaiKitchen
Reserveringen +31(0)6-13146246

 

buitenkant

Kuniyoshi Ohtawara volgde een ongebruikelijke route om chef te worden en had zich niet voorgesteld er een te worden. Geïnspireerd door zijn nicht die ballet deed en over de hele wereld reisde, was de droom van het kind uit Tokyo om ook naar het buitenland te gaan. Een uitstekende manier om Engels te leren en geld te sparen was het werken in de hotellerie.

portrait Kuni

Na een jaar bij het Okura te hebben gewerkt in Australië verscheen zijn grootste kans: naar Amsterdam gaan om teppanyaki kok te worden bij Sazanka. Na training in Tokyo verhuisde hij in 2005 naar Amsterdam waar hij zijn toekomstige vrouw zou ontmoeten. Om zijn competenties verder te kunnen ontwikkelen, is hij vanaf nul begonnen en trainde hij zichzelf op alle posities in de keuken van Yamazato. Toen hij besloot uitdaging met zichzelf aan te gaan en buiten zijn zone van comfort te treden om washoku (Japans eten) te verspreiden onder de Nederlanders, trof hij nogmaals met Marinus Noordenbos, de directeur van Hokkai Suisan (Noordzee Visserijen).

interieur

Zodoende opende Hokkai Kitchen in 2014, aangrenzend aan Hokkai Suisan’s faciliteiten. De missie is om washoku (Japans eten), vooral Japans gegrilde vis, een dagelijkse eetkeuze te laten worden evenals Chinees, Italiaans en de Indiase curry. Bij Hokkai Kitchen geniet Kuni van de mogelijkheid om de gasten te mogen serveren via de toonbank. “Ongeveer 90 % van onze klanten zijn Nederlanders en 10 % Japans. Er is steeds meer interesse in Japans eten en op deze manier kan ik direct mijn vak uitleggen en hun vragen beantwoorden,” vertelt hij.

amuseren

grilled fish

sushi

Vandaag de dag biedt Hokkai Kitchen o.a. aan: sushi, sashimi en gegrilde vis met verscheidene warme gerechten en snacks. Voor de toekomst is er ook het plan om udon en soba noodles te serveren. Recentelijk hebben ze een winkelruimte achter het restaurant opgezet, waar men bevroren visproducten en Japanse artikelen kan kopen.

chef Kuni

Kuni hoopt unieke gerechten aan te bieden die men enkel hier kan eten. “Ik teken een grafiek in mijn hoofd om alles in balans te houden. Om bijvoorbeeld de zure sushi en de zoutige umami van de vis te balanceren, heb ik een lichtelijk zoete sashimi saus gemaakt.” Sushi-aanraders zijn een breed scala aan witvis, wijting, rode mul en poon. “In Ijmuiden krijg je de verste vis rechtstreeks via de handelaren bij de veiling voor ze door het ijs beschadigd zijn en naar elders afgeleverd worden. We zijn erg blij dat we hier zitten.”

vaatwerk

nieuw product

Kuni en Marinus zijn als team erg geneigd om nieuwe dingen uit te proberen. Ze hebben onder andere het hele bedrijfspand versierd en openden er voor twee dagen een succesvol pop-up restaurant met zeven gangen. Toen ze nog niet zo druk waren als vandaag de dag met Hokkai Kitchen, verzorgden ze catering en allerlei pop-up evenementen. Ook organiseerden ze een open dag waar ze buurtbewoners uitlegden hoe men Japanse visproducten kan koken. Tevens hebben ze een speciale saus gecreëerd op basis van gelei die goed samengaat met zowel rijst als crackers. Ze hebben ook een paar platen met het makreellogo die ontworpen en gemaakt zijn door Setsuko, de schoonzus van Marinus, een keramiekartiest en ontwerpster. En zo gaat de lijst door.

portrait drie

“Hokkai Kitchen is een goede match met wat ik graag doe. Naar mijn mening bestaan er grote mogelijkheden in Nederland, vergeleken met grote steden als London en Parijs waar bepaalde zaken al gevestigd zijn. Ik geloof dat dit mijn levenswerk wordt”.

Als vader van kinderen van tien en één jaar oud hoopt hij dat ze internationaal opgroeien. “Mogelijkheden en kansen zijn hier in overvloed als je in Nederland bent. Het belangrijkste is dat iedereen over de kinderen waakt. Verschillende mensen, zelfs tienerjongens, waarschuwen de ouders als de kinderen iets verkeerds of gevaarlijks doen. Dat gebeurt in Tokyo niet. Iedereen is gestrest en druk. De mensen hier zijn meer aan het relaxen en er is meer ruimte aanwezig om voor elkaar te zorgen. Dat is iets wat ik leuk vind en enorm waardeer”. Zijn levenswerk in Nederland samen met de familie is pas net begonnen.

Restaurants

Alle Restaurants
Restaurants
Winkels
Interviews