Restaurants

Yama

Innovatieve Japanse menu met sushi

Naam Japanese Cuisine Yama
Adres Eendrachtsweg 31A, 3012LC Rotterdam
Openingstijden Woensdag – Zaterdag 18:30 – 22:30, Zondag – Dinsdag gesloten
Website www.jcyama.com
E-mail yamathechef@gmail.com
Reserveringen www.jcyama.com/reservation-en (alleen op reservering)

 

interieur

In Rotterdam’s Japanese Cuisine Yama word je begroet door een intieme, zen-achtige, atmosfeer. Eigenaar en chef, Hiroaki Yamamoto, geeft de gasten een warme groet vanachter de balie van de open keuken waarin zijn creaties tot leven komen. “Vanaf hier kan je goed zien hoe de gasten van het eten genieten. Het is goed voor zowel het keukenpersoneel als de gasten om elkaar te zien.” De vijfendertigjarige ambachtsman is toegewijd aan experimenteren en geniet van uitdagingen die zowel zijn eigen limieten als die van de Japanse keuken opzoeken.

interieur detail

Hiroaki en zijn levens- en zakenpartner Yuko Nakamori openden Yama in februari 2014. Sindsdien heeft het innovatief-klassieke menu een constante groei doorgemaakt en hebben Nederlandse ingrediënten een belangrijke positie gekregen. Tegenwoordig is het een uitdaging om een tafel te krijgen in dit restaurant waar je alleen op reservering een tafel kan krijgen. Het is het echter meer dan waard, en dit is duidelijk vanaf het moment dat je de zaak betreedt.

portret

Hiroaki groeide op in de stad Kamishihoro in centraal Hokkaido, het grote noordelijke eiland. Zijn vader was leraar en zijn moeder gemeenteraadslid. Beide geloofden sterk in vrije opvoeding en dwongen hem nooit tot leren. Ze moedigden hem aan om buiten in de natuur te spelen en de wereld te ontdekken. Hiroaki begon op zijn tiende met koken nadat hij de bekende manga Oishinbo had gelezen. “De illustraties die lieten zien hoe afhankelijk de smaak van tofu is van het water waren fascinerend. Het opende mijn ogen en was de start van mijn passie voor eten en koken.”

amuses

Toen het na de middelbare school tijd werd om een carrière te kiezen herinnerde zijn oudere zus hem aan deze passie. Nadat hij een culinaire opleiding had afgerond werd de twintigjarige kok aangenomen door Hotel Okura Amsterdam. Daar werkte hij 8 jaar onder Executive Chef Akira Oshima in Japans restaurant Yamazato. Zijn droom was het openen van een eigen restaurant. Om zichzelf verder uit te dagen en naar de droom toe te werken werkte serveerde hij na zijn tijd bij Yamazato twee jaar sushi in een Nederlans-Frans restaurant in Rotterdam. Op zijn dertigste en met al een decennium aan ervaring maakte hij de stap en liet hij zijn droom werkelijkheid worden.

dobinmushi

“Rotterdamse chefs zijn vrienden en werken graag samen. Ik prijs me gelukkig in deze omgeving. Via de andere chefs leerde ik over lokale ingrediënten en kruiden. Zo kwam ik bijvoorbeeld langs daslook, wat nu ons logo is. Voor onderzoek en verdere ontwikkeling ga ik uit eten, lees ik specialistische boeken en probeer ik trends uit verschillende tijdperken.”

sushi portret

sushi

Voorbereiding is de basis van succes. Daarom besteed de chef twee tot drie van de dagen van de week waarop het restaurant gesloten is aan voorbereiding. “Onze gerechten moeten simplistisch zijn en van de hoogste kwaliteit. Voor de perfecte presentatie probeer ik daarom afleidende elementen weg te laten. Hierin denk ik aan de manier waarop gasten eten. Zo vervang ik bijvoorbeeld de schijf citroen door een citroen mousse of saus. Daarna vraag ik me af hoe ik de smaak en presentatie nog verder kan perfectioneren.”

sashimi

yakimono

Net als de seizoenen verandert het menu elke drie maanden. Daarnaast worden er elke maand een of twee gerechten vervangen. Yuko is een gecertificeerd sake sommelier en doet de administratie. Daarnaast is zij de gastvrouw en geeft zij gasten advies over de best passende sake bij het gekozen gerecht. “Ik heb diep respect voor haar,” zegt Hiroaki. “Ik ben dankbaar voor haar wijsheid en hoe ze alles met gratie doet. Ze is een belangrijke motivatie en inspiratie voor me.”
Yuko’s culinaire basis komt voort uit haar familierestaurant in Shiga prefectuur ten westen van Kyoto. Deze regio is traditioneel bekend om haar culinaire cultuur, ninja’s en zakenlieden.

tempura

shabu shabu

“Ik vind het belangrijk jongere chefs te laten zien dat je als Japanse chef en eigenaar succesvol kan zijn in Nederland. In Japan hebben wij het gezegde: ‘leer koken door naar de rug van je ouders te kijken.’ Ik hoop dat onze chefs leren door naar mijn rug te kijken.”

dessert

Hiroaki en Yuko hebben de plannen voor de veranderingen en upgrades voor het komende jaar al klaarliggen. Zo bouwen de chef en zijn partner aan hun weg naar de top van hun eigen succes.

verjaardag

Restaurants

Alle Restaurants
Restaurants
Winkels
Interviews