Winkels

Hokkai Suisan

Visproductenhandel en sushi-restaurant

Naam Hokkai Suisan
Adres Strandweg 2F, 1976 BS IJmuiden
Openingstijden Ma – Vr: 09:00 – 17:00
Za / Zo: Gesloten
Tel +31(0)255-541166
Website hokkai.com
Email info@hokkai.com

 

Marinus & Yukiko

In 1993 opende een jong Nederlands-Japans stel in Ijmuiden in een container met cementen bodem een fabriek om gedroogde makreel te verwerken. In 2018 vierden Marinus Noordenbos en Yukiko Fukuyama de 25ste verjaardag van Hokkai Suisan (Noordzee Visserij), dat intussen een groot bedrijf is met achttien fulltime en parttime medewerkers. Vandaag de dag leveren ze bevroren visproducten aan 5000-6000 voornamelijk Japanse huishoudens in Nederland en 10.000 in vijftien landen over heel Europa.

buitenkant

faciliteit

Als jongste van vijf kinderen was Marinus niet van plan nog een opleiding te volgen nadat hij een Waldorf-school afrondde. Zijn vader, die destijds de algemeen directeur van een visexportbedrijf was, organiseerde voor hem een stage van een jaar in Japan en stuurde zijn zoon voor een jaar naar een cliënt in Numazu in de provincie Shizuoka.
De achttienjarige, twee meter lange Nederlandse jongen is compleet verdwaald zonder vertalingen en leert alle lessen en regels op de moeilijke manier. Door trial-and-error leert hij om te gaan met vis door vijftien uur per dag, zes dagen in de week, te werken op het conservatieve platteland van het land van de rijzende zon. Gedurende een stage van twee weken in Tokyo aan het einde van zijn verblijf leert hij Yukiko, de liefde van zijn leven, kennen.

Marinus aji

In 1991 komt Marinus terug in Nederland en sluit een partnerschap met een voedselhandel. Niet lang daarna wordt hij echter opgeschrokken door de sluiting van deze zaak. Met behulp van de vaardigheden die hij in Japan opstak start hij zijn eigen bedrijf samen met Yukiko, die hem in 1992 volgde. “Het aanpassen aan Nederland verliep soepel” , zo denkt ze terug, wellicht vanwege haar ervaring als au pair gedurende twee jaar in Californië. Uiteindelijk groeide het gezin met drie getalenteerde dochters.

gedroogde makreel

Met hun liefde voor de simpele ingrediënten en smakelijk Japanse eten begon het bedrijf met de traditionele gedroogde horsmakreel. Het stel klopte op elke deur van de Japanse bedrijven in het World Trade Centrum in Amsterdam. Met dank aan het indrukwekkende verhaal van een lange Nederlander die hoge kwaliteit authentieke Japanse producten verkocht, gingen de zaken al snel goed. Ze begonnen te leveren aan Rotterdam, Düsseldorf, München… Ze groeiden met elk verzoek van de klant.

Een kaart

Marinus oden

Zoals de bedrijfsnaam aangeeft, komt het grootste deel van hun vis zoals horsmakreel, kabeljauw en haring uit de Noordzee, op een steenworp afstand. Zalm en lodde komen uit het noorden bij Noorwegen en tonijn uit Malta. Black cod, viskuit en atkamakreel komen uit Alaska.
In 2007 probeerde men de reikwijdte van de producten uit te breiden en richtte zich op Thailand. Onder hun R&D en OEM-producten vallen onder andere gefrituurde garnalen, oden, takoyaki en nog veel meer.

bevroren vis

gegrilde vis

Aan te raden is het omakase- (keuze van de chef) menu van gindara saikyōzuke (black cod in zoete miso-marinade), lodde en gezouten makreel, zalm-miso en zalmburgers. Eens in de zoveel tijd wordt een open dag georganiseerd om te laten zien hoe makkelijk het is om de ingevroren visproducten te bereiden.

werknemer

werknemer

De eerste tien tot vijftien jaar groeide het bedrijf zo’n 10 tot 20 % per jaar, vooral via mond-tot-mond reclame. Daarna liep het bedrijf redelijk, maar groeide niet zo als voorheen. Alhoewel ze naar alle waarschijnlijkheid het beste zakenmodel hadden, bleef de vraag: “Wat nu? Hoe reiken we uit naar de klant?”
Het antwoord hierop was Hokkai Kitchen, naast de fabriek. De sushi om mee te nemen werd zo populair dat in 2014 ex-Okura-chef Kuni bij het team kwam. Tegenwoordig is Hokkai Kitchen een van de meest populaire Japanse restaurants in heel Nederland.

portret drie

“Mijn passie is B2C (Business to Customer), zowel mensen die van vis houden als die niet weten hoe lekker het kan zijn”, vertelt Marinus. “Niemand zegt zomaar ‘ik houd niet van fruit’. Misschien houd je van appels, maar niet van mango’s. Hetzelfde geldt voor vis en zeevruchten. Er zijn enorm veel varianten en verschillende manieren om ze te bereiden. Tot nu toe is er niemand die onze aburi zalm nigiri met mayonaise niet lustte. En toch lust men als men de zaak uitloopt opeens geen vis meer. Het kost tijd om iemand van gedachten te doen veranderen. Wij zijn er om te laten zien dat het kan. We hebben ook nieuwe ideeën in de planning. Blijf ons in de gaten houden!” Voor deze gigant in Ijmuiden lijkt het vieren van een 25-jarig jubileum maar een tussenstap.

Winkels

Alle Winkels
Restaurants
Winkels
Interviews