Restaurants

Umeno

Sushi, omakase menu’s en à la carte

Naam Japanese Restaurant Umeno
Adres Agamemnonstraat 27, 1076 LP Amsterdam
Openingstijden Dinsdag – Zondag 18:00 – 23:00,  Maandag gesloten
Tel
Website https://www.restaurant-umeno.com
Email
Reserveringen +31(0)6-81107899

 teller

Umeno is een van de oudste Japanse restaurants in Amsterdam dat geliefd is bij haar vaste lokale gasten, maar nog door velen ontdekt moet worden. Haar met shōji papier bedekte exterieur geeft niet al te veel weg. Zodra je binnenstapt zie je een intieme ruimte met traditionele Japanse authenticiteit gevormd door het handgemaakte houten interieur, de shamisen en shakuhachi muziek en de enorme gastvrijheid van Ayumi en Atsuhito Hosono.

“Ik hou ervan om dingen flexibel en rustig te houden. We hoeven niet te veel publiciteit. Geweldige gasten trekken andere geweldige gasten aan. Maar ik ben wel nieuwsgierig om nieuwe dingen uit te proberen”, vertelt Atsuhito Hosono.

buitenkant

In 1978 werd het traditioneel Japans restaurant geopend door de heer en mevrouw Nakae. De naam van het restaurant is ter ere van Unemo, de moeder van de heer Nakae. In haar 40-jarige historie is er niet geïnvesteerd in publiciteit, maar kwam de groei door mond-tot-mond reclame. Ruim 90% van de gasten zijn Nederlandse en internationale lokale inwoners. Zo nu en dan komen er wat toeristen en een aantal Japanners die in het restaurant hun rust en kalmte vinden.

interieur

Atsuhito Hosono nam het over in 2008 na zijn internationale carrière in Amsterdam, Barcelona, Istanbul en daarna weer Amsterdam. Hij werd geboren in een gezin dat een washoku (Japans eten) restaurant runde in de stad Kurume in Fukuoka prefectuur, op het zuidelijke eiland van Kyūshū. Zodoende groeide de heer Hosono op in de Japanse horeca. Hij hielp en werkte al vanaf zijn vroege kinderjaren mee in het familiebedrijf.

chef-brander

In tegenstelling tot zijn oudere broer en zus ging het hem vrij natuurlijk af om het pad tot chef-kok na te jagen toen zijn vader hem aanbeval te werken bij de ryōtei (hoogwaardig traditioneel restaurant) van zijn vriend in Osaka. Na zijn geslepen 3-jarige stage is hij verder gegaan naar een hotel-restaurant in Kobe wat helaas “te industrieel” voor hem bleek te zijn. Aangezien hij altijd al geïnteresseerd was in buitenlandse culturen door de beïnvloeding van Westerse films besloot hij om de mogelijkheid om te werken in een restaurant in Amsterdam aan te pakken in 1999. Daar zou hij zijn toekomstige vrouw ontmoeten die daarvoor in Egypte had gewoond.

mensen

Ayumi vond haar weg in de horeca door haar parttimebaan bij een ryōtei restaurant in Osaka. Terwijl zij studeerde aan de culinaire school om gecertificeerd kok te worden, spaarde zij om twee jaar lang te kunnen backpacken in Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten alvorens zij zich zou vestigen in Cairo om te werken bij een Japans restaurant. Daar werd zijn vervolgens geworven door dezelfde restaurant in Amsterdam waar haar echtgenoot ook voor zou werken.

Twintig jaar vooruit spoelend zijn ze nu ouders van zes kinderen tussen de één en zeventien jaar oud. De oudste zoon werkt in de keuken en heeft veel geleerd waardoor hij nu praktisch alles beheert. De strikte vader lijkt bescheiden trots.

tuna avocado

agedashi

Zalm

rundvlees tataki

Veel van hun recepten bevatten een lange historie en de smaken zijn decennialang overgeleverd. Naast diverse soorten verse sashimi, verse en aburi (gebraden) nigiri en sushirollen biedt hun menu allerlei traditionele Japanse gerechten. De omakase gang van de chef wordt samengesteld op basis van de dag suggesties.

menu sashimi

menu sushi

menu sushi aburi

menu sushi broodjes

Populaire sushiartikelen zijn de maguro (blauwvintonijn), aburi (gebraden) zalm, aburi toro (gebraden vette tonijn) met knoflook terriyakisaus als nigiri of rol. Degenen die bekend zijn met de selfservice sukiyaki en de shabushabu kunnen deze vooraf op aanvraag bestellen.

 in detail

Vanaf deze zomer hoopt de heer Hosono zijn zaak samen met het gehele menu en de openingstijden te herschikken om de kwaliteit van hun service verder te verbeteren.

“Voor mij is Amsterdam de beste plaats om te leven en werken. Er is geen stress door constante stimulatie of overwerken zoals in de grote steden. Wij zijn hier erg tevreden en we kijken ernaar uit om het flexibeler te maken en nieuwe ideeën en stijlen uit te proberen. We willen ons richten op sushi, met name de maguro (blauwvintonijn), en nieuwe leveranciers vinden met wie we kunnen samenwerken zodat we een nog hogere kwaliteit aan onze gasten kunnen bieden. Hou ons in de gaten.”

menu omakase sashim

menu omakase langoustine

menu omakase vis

menu omakase wagyu rundvlees

menu omakase sushi garnaal

menu omakase sushi aburi

menu omakase sushi wagyu rundvlees

Restaurants

Alle Restaurants
Restaurants
Winkels
Interviews